Tereyağı çoğu zaman margarinle karıştırıldığından dolayı zararlı bir besin maddesi olarak görülse de aslında tereyağı oldukça faydalı olup aynı zamanda birçok rahatsızlığı iyi gelmektedir. Tereyağı içinde bulunan omega-3, çinko, magnezyum, A, D, K vitaminleri, selesyum, demir ve riboflavin sayesinde sağlığa oldukça faydası olan bir besin maddesidir.
Kolesterole İyi Gelir
Kolesterole sebep olan besin maddesi tereyağı sanılmasına rağmen aslında margarindir. Çünkü tereyağı içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kolesterolü düşürmekte ve kalp damar hastalıklarına yakalanma olasılığını %60 oranında engellemektedir. Tereyağında bulunan HDL iyi kolestrol oranını yükseltmekte ve içinde bulunan kısa zincirli yağlar sayesinde vücudun sindirim hızını arttırmaktadır.
Hafıza İçin Faydalıdır
Çinko ve magnezyum bakımından zengin olan tereyağı öğrenme ve hatırlama kapasitesini yükselterek hafızanın gelişmesine yüksek oranda yardımcı olmaktadır.
Hangi Ağrıları Keser?
Bağırsak kanalında görülen rahatsızlıklar sonucu oluşan ağrıların dindirilmesine sağlamaktadır. Ayrıca kasıklarda, urlarda ve rahim bölgesinde oluşan ağrıların geçmesini sağladığı gibi bu bölgelerde oluşan yaraların tedavi edilme sürecini oldukça hızlandırmaktadır.
Tereyağının Zehirlenmede Kullanımı: Yılan ısırması sonucunda hastaneye gidilene kadar ısırılan bölgeye tereyağı sürülmesi zehrin yayılma hızını azaltmaktadır.
Diş İçin Faydalıdır
Tereyağı sinir iltihaplarını yok etme özelliğinden dolayı diş ağrılarını kesmektedir. Ayrıca dişlerde görülen şişlik ve apselerinde geçmesine yardımcı olduğu tereyağının bilinen faydaları arasında bulunmaktadır. Ayrıca düzenli tereyağı tüketimi çocuklarda dökülen dişlerin daha erken sürede çıkmasını sağlamaktadır.
Cilt Sağlığı İçin Faydalıdır
Cildi besleyici ve parlaklaştırıcı özelliğiyle bilinen tereyağı cildin nemlenmesine ve yumuşamasına oldukça yardımcı olmaktadır.
Kış Hastalıklarında Tereyağı Kullanımı: Kışın nezle veye grip olunduğunda badem veya toz şekerle beraber tereyağı tüketmek öksürüklerin kesilmesini sağlamaktadır. Ayrıca tereyağı tüketimi kış aylarında vücudun direncini arttırarak zatürreye yakalanma riskini düşürmektedir.
Zayıflamayı Sağlar
Ne alaka diyebilirsiniz ama tereyağı konjuge linoleik asit (CLA) denen bir yağ asidine sahiptir. Ayrıca tereyağının %3,6’lık kısmı bütirat denen maddeden oluşmaktadır. Konjuge linoleik asit ve bütirat vücudumuzda bulunan mitokondrilerin (besinleri sindirerek enerji üretimi sağlayan hücre organeli) çalışma hızını arttırarak sindirimi kolaylaştırmakta ve bu sayede tereyağı zayıflamaya iyi gelmektedir.
Obeziteyi Engelliyor
Tereyağı tüketimi diğer sağlıksız ve hazır olarak sunulan margarinler gibi obezite riskini arttırmayan doğal bir besin maddesidir. Bu sebeple tereyağı düşük değerli yağ oranına sahip olduğundan dolayı obeziteyi engellemektedir.
Kanseri Engellemektedir
Tereyağı sahip olduğu A, E ve K2 vitaminleri sayesinde kanser türlerini özelliklede osteoporozu engelleme konusunda son derece faydalı bir besin maddesidir. A ve E vitaminleri düzenli ve sağlıklı beslenen kişiler tarafından diğer besinlerden alınsa da özellikle K2 vitamini ihtiyacını karşılamak için tereyağı kullanımı büyük bir zorunluluktur.
Tüm saydığımız bu maddeler ışığında elde ettiğimiz sonuç bize göstermektedir ki tereyağı tüketimi sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir unsurdur. Ayrıca birçok yaşlı ve sağlıklı insanı gözlemlediğimizde sağlıklı yaşamalarının düzenli tereyağı tüketiminden kaynaklandığını gözlemlemekteyiz.
Bizler de sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürebilmek için ve tereyağının faydalarından yararlanabilmek için özelikle sabah kahvaltılarından tereyağını eksik etmemeliyiz. Yemeklerimizde de hazır margarinler yerine mümkün olduğunca lezzetli ve doğal tereyağı kullanmalıyız.